Továbbra is hektikus mozgások jellemzik az építőipart

2011. november 18.

A tizedik hónapban az építőipar az új felszámolások szempontjából jobb állapotot mutatott, mint a nemzetgazdasági átlag. A nemzetgazdasági átlagban mért 15 százalékos növekedéssel szemben az ágazatban 6,2 százalékkal csökkent a cégbedőlések egy évvel korábbihoz viszonyított száma. Októberben 319 felszámolást regisztrált az Opten, ez 21 eljárással kevesebb, mint egy évvel korábban, az idén szeptemberi adattól pedig 84-gyel marad el. „Ez csak akkor tűnik érdemi javulásnak, ha a számokat önmagukban nézzük. A sok kényszer-végelszámolással együtt az építőiparban továbbra is aggasztó a helyzet” – így értelmezte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. 

A végelszámolások alakulása ugyanis a felszámolásokénál sokkal rosszabb képet mutat: az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest több mint kétszeresére emelkedett az új eljárások száma. A bezárások növekedési üteme megegyezik a nemzetgazdaság 105,7 százalékos átlagával. A tizedik hónapban 325 vállalkozásnál kezdeményeztek a tulajdonosok – vagy a NAV vizsgálatai alapján a cégbíróságok – végelszámolást. Az „örökranglistán” hatodik legnagyobb érték idén – amikor a bírósági kényszereljárások miatt brutálisan megnőtt a végelszámolások száma – átlagosnak mondható, a tavaly októberinek viszont több, mint duplája. „Azt mindenképpen figyelembe kell venni az ágazat vizsgálata során, hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások jelentős számban torkollnak felszámolási eljárásba” – figyelmeztetett Csorbai Hajnalka. 

A tizedik hónapban 440 új építőipari vállalkozást jegyeztek be – tavaly októberben 438 új építőipari vállalkozás lépett piacra. A gazdaság egészében októberben 3,9 százalékkal több céget alapítottak az egy évvel korábbihoz képest, az építőipar azonban gyakorlatilag stagnálást mutatott. Bár az októberi adat 49-cel elmarad a szeptemberitől, az ágazat „vonzereje” jottányit sem csökkent, amit az is alátámaszt, hogy szeptemberben egy évre visszatekintően még 6,4 százalékos visszaesést regisztrált az Opten. „A cégkalandorok tehát továbbra sem hagyják el az ágazatot, más ésszerű magyarázatot nehéz találni a stabilan élénk vállalkozási kedvre” – mondta Csorbai Hajnalka.