Hírek - 10/01/2016

2016. október 10.

Október 6-8. között szakmai és kulturális látogatást szerveztünk, melyen 25 tagvállaltunk képviseltette magát. A 3 napos buszos kirándulás programja kicsit feszített volt, de az utazók egy igen tartalmas és sok élményt nyújtó eseményen vehettek részt.

A program első állomása Brno volt, ahol megtekinthettük a világörökség részét képező Tugendhat villát. Az 1930 körül épült – a Bauhaus igencsak emblematikus alkotásának számító - épület még közel kilencven évvel később is újnak ható műszaki megoldásokkal lepi meg a látogatókat.

A kora estórákban érkezett meg a csoport Częstochowa városában, ahol a Guardian cég volt a vendéglátónk. Péntek reggel a cég üzemét látogattuk meg, bejárva a mintegy 7 futballpálya méretű síküveggyártást.  A gyárlátogatást követően megtekintettük a város fő nevezetességének számító Fekete Madonna kegyképét. A kegyhelyre minden évben turisták és zarándokok ezrei érkeznek a világ minden részéből.A települést történelmi dokumentumok először 1220-ban még faluként említik. 1377 előtt városi rangot kapott. A Jasna Górai kolostort a Magyar Pálos Rend 1382-ben alapította. Nevét is a magyar pálosoktól kapta, akik Szent Lőrincről nevezett anyaházuk nevéből kölcsönözték. A templomot és a kolostort egy atya vezetésével néztük meg.

Péntek délután érkeztünk Krakkóba. Este az Aliplast cég vendégei voltunk egy tipikus helyi étteremben, majd másnap délelőtt a cég által biztosított magyar nyelvű idegenvezetéssel bejárhattuk a Krakkó fő nevezetességeit.A visszaút is kellemesen telt, így élményekkel gazdagon érkeztünk vissza Budapestre.