Negatív rekorddal zárta az első félévet az építőipar

2011. augusztus 11.

„Hiába mutatkoznak az élénkülés jelei a magyar gazdaságban, ez leginkább a német gazdaság erősödésének, és ehhez kapcsolódóan a hazai feldolgozóipar élénkülésének következménye. Az építőipar továbbra is a tartósan lejtőn levő ágazatok között küzd a túlélésért” – vezeti fel a romló építőipari statisztikákról szóló beszámolóját Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója. Az ágazatban 2011 második negyedévében 1104 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az első félév egészében pedig számuk első ízben lépte át a kétezres lélektani határt. Az Opten igazgatója szerint némiképp meglepő, hogy éven belüli adatok tekintetében is kiugróan rossz mutatókkal találkozunk az ágazatban a második negyedévben, hiszen ez az időszak az építkezési szezon eleje. Magyarázatként szerinte az szolgálhat, hogy az előző évi építési főszezonban elvégzett, de ki nem fize tett munkák után a vállalkozóknak ilyenkor tőkére van szükségük az új megrendelések megkezdéséhez, ezért utolsó esélyként megindítják az eljárásokat az adósokkal szemben. 

A második negyedévben 1073 végelszámolási eljárás indult építőipari cégeknél, ami ugyancsak új rekord. „Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy tavaly az első félévben zártak be ilyen módon összesen 1100 céget az ágazatban, vagyis az eljárások száma egy év alatt megduplázódott” – mondja Csorbai Hajnalka. Az első negyedév 1045-ös értékével együtt a végelszámolások száma a felszámolásokéhoz hasonlóan átlépte, sőt 108-cal meg is haladta kétezres határt. „Nem gondoljuk drámainak ezt a fordulatot, mivel ismert tény, hogy alapvetően a mérleget le nem adó vállalkozások kényszer végelszámolása húzódik meg a növekedés hátterében, és az aktív hatósági fellépést mindenképpen üdvös fejleménynek tartjuk, mert ez egyértelműen az ágazat megtisztulásának irányába mutat” – értékeli a fejleményeket az Opten igazgatója. 

Márpedig ez rá is fér a sok adósságot felhalmozó, majd felszámolásba dőlő céget fölmutató építőiparban, ahol mindennek ellenére nem csökken érdemben a cégalapítási kedv. A második negyedévben 1538, az első félévben összesen 3002 új céget jegyeztek be az ágazatban. Ez lényegesen elmarad a 2008 első felében regisztrált nagy cégalapítási hullámban mért 3759 új bejegyzéstől, ám a 2010-hez viszonyított szerény emelkedés mindenképpen indokolatlan, ha figyelembe vesszük a megrendelés állomány drasztikus csökkenését” – véli az Opten igazgatója. Szerinte az ágazatban nemcsak magas, de növekszik is azoknak a száma, akik egy bedőlt, és adósságot hátrahagyó cég után rövidesen hasonló profilú új céget hoznak létre, ami ellen a hatóságoknak éppolyan szigorral kellene fellépniük, mint teszik azt a mérleget le nem adó cégekkel. „Erre sajnos csak lehetőséget adnak a jogszabályok, holo tt a kötelező eltiltás sok szempontból célravezetőbb lehetne” – mondja Csorbai Hajnalka. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző és az idei év első öt hónapját összehasonlítva 8,3 százalékos a különbség az építőipari termelés volumenében hazánkban a tavalyi év javára, de van olyan megye, ahol akár az 50%-ot is eléri a visszaesés mértéke.