Egyre meredekebb lejtőn az építőipar

2012. február 19.

 

2011-ben tovább folytatódott az építőipari termelés 2006 óta tartó jelentős csökkenése. Az épületek építése 11,3, az egyéb építményeké 3,8%-kal csökkent. Jelentősen visszaestek a lakásépítések, és elmaradtak a nagyberuházások. Az egyéb építmények termelése az építőipar egészénél kisebb mértékben csökkent, ez köszönhető volt az út- és vasútépítési munkák második félévben megfigyelt növekedésének. 

Decemberben az épületépítések ágazat termelése – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 10,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények ágazat termelése 32,9%-kal meghaladta a 2010. decemberi alacsony számot, elsősorban a már említett útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhetően. A speciális szaképítés ágazat – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 9,3%-kal maradt el a 2010. azonos időszaktól. 

A 2011 decemberében kötött új szerződések száma az egy évvel ezelőttiekhez képest 10,5%-kal emelkedett. Az egész évet nézve viszont 16,7%-kal volt alacsonyabb ez az érték az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari vállalkozások 2011. december végi szerződésállományának mennyisége a 2010. decemberihez képest 42,5%-kal, az egyéb építményeké csaknem kétötödével esett vissza. 

Az építőipar termelői árai viszont csak 2,3%-kal emelkedtek a 2011. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ha az emelkedést levetítjük ágazatokra, azt látjuk, hogy a legkisebb növekedés az épületépítések ágazatában mutatkozott, ez alig volt több egy százaléknál. Az egyéb építmények építése ágazatban 2,8%-kal emelkedett ez a szám, míg a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7%-kal haladták meg az árak az egy évvel korábbi szintet. Összességében azt mondható, hogy az árak átlagosan 2,2%-kal emelkedtek 2010-hez képest. 

Forrás: Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika hírlevél