ALUTA látogatás Szegeden

2017. június 01.

Az Egyesület újból nagysikerű programot szervezett, ezúttal Szegedre.

Két Tagvállalatunk, az Alukonstrukt Kft., valamint a Schlosser-Mester Kft. szervezésében és finanszírozásában június 1-én, Szegeden jártunk.

A résztvevők a CE Glass Industries Szatymazi telephelyén találkoztak, ahol a cég vezetése frissítőkkel fogadta az érkezőket. Ezt követően közösen busszal folytattuk a programot.

Elsőként megtekintettük a miniszterelnök által egy héttel korábban átadott objektumot, az ELI-t (Extreme Light Infrastructure). A projekt szerves része az európai kutatási nagyberendezések tervezett, ill. épülő azon generációjának, amelyet az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma (ESFRI) fog össze. Az ELI a világ első olyan létesítménye lesz, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé, akár az úgynevezett ultra-relativisztikus tartományban is. Ezzel új utak nyílnak majd meg a fizikában, valamint olyan új technikai fejlesztéseket is megalapozhat, mint amilyen a relativisztikus mikroelektronika és a kompakt (asztali méretű) lézeres részecskegyorsítók. Az ELI az anyagtudomány, az orvostudomány és a környezetvédelem számos területére jelentős hatással lesz majd.

A kiemelt beruházásban az ALUTA Egyesület 9 tagvállalata működött közre, kivitelezőként, vagy beszállítóként.

A programot buszos szegedi városnézés követte, mely során megtekintettük a meghívó cégeink egy-egy referencia munkáját. A Dóm téren tartott rövid séta során a vállalkozó kedvűek a Dóm tornyából élvezték az egyedülálló panorámát.

A Fehértói Halászcsárda kellemes terasza és híresen jó konyhája volt a biztosíték az emlékezetes ebédhez.

A látogatás záró eseménye a CE Glass bemutatása. Varga Gusztáv vezérigazgató mutatta be az utóbbi évek nagyléptékű fejlesztéseit, majd az üzem megtekintése következett, végül a technológiai újdonságok zárták az ismertetést.

A majd 40 fős létszám igazolta, hogy érdemes hasonló programokat szervezni.